Iemand die mij rond deze tijd in de tuin ziet (eind januari, begin februari), die ziet mij dan regelmatig gebukt boven de grond hangen. Ik probeer dan alles uit de grond te kijken. De eerste bloembollen en de eerste kleine scheutjes van de vaste planten.
Het eerste wat ik zag waren ze zaadknoppen van heermoes! De knoppen waar wat later de sporen uit zullen waaien.
Gelijk er uit trekken maar.
Vorig jaar was ik volop onkruid aan het verwijderen. (Ik heb zo'n kleine 2 jaar wegens verdrietige omstandigheden en een verhuizing niet veel aan mijn tuin kunnen doen.)
Volop aan de slag dan maar! Maar de heermoes, echt, dat was niet bij te houden! Had ik de ene dag tientallen knoppen er uit getrokken, de volgende dag wéér tientallen. En intussen begon het andere onkruid ook lekker mee te doen. Om moedeloos van te worden..
Ondertussen kwamen de sporen er uit gewaaid terwijl ik de knoppen, inmiddels aan de stengel, er uit trok.
Ik heb de heermoes die zonder knoppen boven kwamen er allemaal uit getrokken en op hopen laten drogen, en gedroogd in mijn compostbakken verspreid, ik heb er zelfs thee van getrokken. Maar daar was ik toch niet zo weg van.
Het schijnt dat heermoes vooral op arme zure grond goed tiert, ik wil nu proberen met Lavameel de grond te verbeteren. Ook zal ik de uitgetrokken heermoes, zónder zaadknoppen, terug op de grond tussen mijn vaste planten leggen. Dan komen de mineralen van de heermoes weer in de grond én de grond is dan ook bedekt tegen onkruid (hoop ik).
Lavameel schijnt het enigste middel te zijn, maar verwacht niet dat het vlug werkt, het heeft even de tijd nodig.